8 mars, Internationella kvinnodagen. Varför behövs denna dag? I Sverige anses vi vara ganska jämställda, men det finns fortfarande mycket att göra. Inom mitt specialområde, fysisk, långvarig smärta* och hjärnan, har jag valt att fokusera på att hjälpa kvinnor.
Varför? Därför att kvinnor är de som får mindre uppmärksamhet från hälso- och sjukvården, det finns mindre forskning om kvinnor och därför anpassas ofta behandlingar från studier som gjorts på män.
Dessutom vet jag vad det innebär, både hur smärta och hormoner påverkar kroppen och hur man reser sig upp och går vidare efter motgångar, skador, sjukdomar osv.
Mitt vision är både att hjälpa fler kvinnor att hantera sin smärta på ett bättre sätt och att bryta stigmat kring smärta och bidra till ökad kunskap och förståelse.
Jag tycker inte synd om mig själv för att jag har levt med smärta större delen av mitt liv, utan jag använder min kunskap och erfarenhet för att skapa förändring på riktigt.
Hormoner och smärta
Hormonerna är en av anledningarna till att vi måste betrakta kvinnors och mäns smärta på olika sätt, våra kroppar har olika hormoner med olika funktioner och våra hormoner påverkar också vår smärta.
Smärtkänsligheten förändras till exempel under menstruationscykeln. Dagarna före och under menstruationen är vi mer känsliga för smärta, inte bara för menstruationssmärta utan även för annan smärta. Detta innebär ofta att kvinnor som lever med långvarig smärta upplever en ökad smärta även i det vanliga smärtområdet, utöver menstruationssmärtan.
Har du någonsin blivit tillfrågad av en läkare/fysioterapeut eller liknande yrkesutövare om var du befinner dig i din menstruationscykel när du kommer in för smärta?
Långvarig smärta i sig är som att leva med ständig utmattning, där vi inte får tillräckligt med god sömn och om vi inte heller ger oss själva den dagliga återhämtningen är risken stor att vi också drabbas av stress- och utmattningssymptom, vilket i sig leder till långvarig sjukskrivning och mycket individuellt lidande.
Kvinnor är också mer känsliga för stress, vilket också beror på våra hormoner (och inte alls på att vi är svagare).
Om kvinnor fick möjlighet att planera sitt arbete och sina prestationer i enlighet med sin menstruationscykel skulle många av dem prestera mycket bättre, vilket i sig skulle leda till ökad lönsamhet och mindre produktionsbortfall.
Lönsamhet och produktivitet
Jag tycker att det är märkligt att det inte finns fler arbetsgivare som arbetar för att hjälpa människor med smärta i ett tidigare skede. Att utbilda både personal och chefer på detta område skulle minska det personliga lidandet och öka produktiviteten och lönsamheten.
Inom primärvården finns det i allmänhet mycket dålig kunskap om långvarig smärta och hur den påverkar människor, så när människor söker hjälp får de inte tillräcklig hjälp för sin smärta.
Smärta är inte så “trendigt”, få människor talar om det och de smärtläkare som finns blir tyvärr äldre och få nya läkare specialiserar sig på smärta. Detta kommer snart att bli ett stort problem.
En del människor ifrågasätter varför jag vill arbeta med och hjälpa människor med långvarig smärta.
“Hur många människor lever egentligen med smärta?”
“Operation eller smärtstillande mediciner är väl de enda alternativen, eller hur?”
“Det är bara att bita ihop och inte känna efter så noga, eller hur?”
Svar: Omkring en av fem personer lever med långvarig smärta och nej, det är inte alltid möjligt att operera och smärtstillande mediciner är inte en långsiktig lösning, och att bita ihop och inte känna efter löser ingenting i det långa loppet!
Långvarig smärta beräknas kosta samhället 7,5 miljarder kronor varje år i direkta sjukvårdskostnader och 80 miljarder kronor i indirekta kostnader, främst på grund av sjukfrånvaro och produktionsbortfall.
Läs det igen: 7,5 miljarder kronor i sjukvårdskostnader och 80 miljarder kronor på grund av sjukskrivningar och produktionsbortfall!
VARJE ÅR!!!
Det är helt galna siffror!
Det personliga lidandet kan inte mätas i kronor, men det är enormt!
Ändå finns det så mycket skam och stigmatisering kring smärta. Det finns många människor som inte talar om sin smärta eftersom de skäms, är rädda för att bli kallade lata, hypokondriker, gnällspikar osv. De flesta vill inget hellre än att kunna leva ett “normalt” liv igen.
De flesta som kommer till mig säger att de “bara överlever” och mitt lyckligaste ögonblick är när mina klienter säger att de har gått från “bara överleva till att kunna leva ett meningsfullt liv igen”!
Du är fantastisk, kvinna!
Så till alla kvinnor där ute: ni är hjältar som lever med en kropp som är i ständig stress på grund av våra hormoner, hormoner som gör det möjligt för oss att skapa det vackraste som finns, nya liv.
Idag (och alla andra dagar förstås) vill jag hylla er! 🙌💃✨❤️
Att vara kvinna är en fantastisk sak! Låt oss fortsätta kämpa för ett jämställt samhälle, få mer forskning om kvinnor för att förstå hur vi kan behandla och ta hand om kvinnokroppen på ett mycket bättre sätt och låt oss stå upp för och stödja varandra och fira varandras framgångar!
Kvinna, du är fantastisk,
precis som du är!
❤️
Med kärlek,
Cattis
PS. Vill du veta mer om hur jag kan hjälpa ditt företag med utbildning eller hur jag kan hjälpa dig privat att hantera långvarig smärta?
Boka ett kort lära-känna-samtal så kan vi prata mer om dina/ditt företags behov, eller skicka mig ett e-mail och berätta mer om dina utmaningar. Eller om du vill att jag ska kontakta din chef direkt, så gör jag det naturligtvis, låt mig bara veta vem jag ska kontakta.
*Långvarig smärta är fysisk smärta som har pågått i minst tre månader, men den kan gå över efter sex månader, ett år eller några år, den behöver inte pågå hela livet.