När vi tänker på smärta, tänker vi ofta på den akuta, plötsliga smärtan i en kroppsdel. Som när du råkar slå tån i en möbel – den intensiva, omedelbara smärtan.
Men smärta är så mycket mer än bara den fysiska upplevelsen.
Att hantera smärta på lång sikt kräver mer än bara fysisk träning och behandling.
Här är fem överraskande fakta om smärta som kan förändra hur du ser på din egen hälsa och välmående.
- Att ha en smärtproblematik är som att ha en ständigt pågående utmattning. Därför är det väldigt vanligt att folk med smärtproblematik även drabbas av ökad stress/ utmattningssyndrom.
Det är inte helt ovanligt att människor som har någon form av smärta blir sjukskriven på grund av utmattning, men både de själva, arbetsgivare och sjukvård/företagshälsovård missar att det finns en smärtproblematik i bakgrunden som är grundorsaken till utmattningen. Att bara byta arbetsuppgifter eller jobb löser inte problemet i längden – grundorsaken, smärtan, behöver hanteras för att skapa en långsiktigt hållbar lösning. - Ungefär två miljoner människor i Sverige lever med smärta, det är var femte person. Många söker inte hjälp och identifierar sig inte som personer med smärtproblematik, trots att deras återkommande smärta hindrar dem från att göra det de älskar. Detta leder till sjuknärvaro, där individer är på jobbet men inte produktiva – något som skadar både dem själva och företaget.
- Morfin och liknande smärtstillande mediciner fungerar inte på långvarig smärta.
Däremot finns det andra typer av smärtstillande mediciner som fungerar betydligt bättre på lång sikt. Till exempel Saroten, med det verksamma ämnet amitriptylin, från början togs det fram som en anti-depressiv medicin, men studier har visat att det har en positiv effekt på långvarig smärta. -
Smärta behöver inte vara konstant för att klassas som långvarig. Om du exempelvis har återkommande huvudvärk, ryggproblem eller knäskador kan det räknas som långvarig smärta.
Många inser inte att de har en långvarig smärtproblematik och missar därmed att utveckla hållbara strategier för att hantera den.
- Att undvika rörelse förvärrar smärtan samt din fysiska och mentala hälsa. För att motverka rörelserädsla är det viktigt att förstå skillnaden mellan akut och långvarig smärta, och hur smärtan påverkar din kropp. Genom att lära dig hantera smärtan kan du förbättra din livskvalitet.
Är du trött på att låta smärtan styra ditt liv?
Är du trött på att inte kunna göra de saker du brukade älska att göra?
Trött på att smärtan begränsar dig?
Jag hjälper ambitiösa människor återta kontrollen för att kunna leva ett värdefullt liv utan att vara begränsade av smärtan.
Gå med i smärtprogrammet, Mind your brain, master the pain™ program redan idag så kan du vara med på månadens webinar på onsdag som handlar om planering och rutiner. Hur kan du skapa planering och rutiner för din semester för att minska smärta och irritation hos dig och din omgivning så att ni får en skön och minnesvärd semester tillsammans?
Ta det första steget mot ett smärtfritt liv nu och lev ett värdefullt liv imorgon!
Kram Cattis 💕