Ett nytt år har precis startat. Hur känns det? Fylld av förväntningar och roliga händelser som väntar eller känns det bara tungt och jobbigt och som att livet går på i samma gamla hjulspår? Vem anser du är ansvarig för att du ska nå dina mål och för att du ska ta dig ur gamla hjulspår som du inte trivs i? Det här är några frågor som kan vara bra att ställa till sig själv emellanåt för att få en slags revision om du är på väg åt det håll du själv vill i livet.
Varför utbildade jag mig inom mental träning?
Jag tänkte berätta lite om varför jag har valt att utbilda mig inom och jobba med mental träning.
Första gången jag kom i kontakt med mental träning var jag ca 11-12 år, jag tävlade i längdåkning och min äldre bror gick på skidgymnasiet och hade fått boken “Bäst när det gäller“, skriven av den norske gurun inom idrottspsykologi, Willi Railo.
Jag läste boken om och om igen. Jag förstod inte allt då, men jag förstod att jag kunde tala om för hjärnan vad den skulle göra och klara av. Många exempel i boken testade jag och lyckades med allt jag testade. Det var en ögonöppnare för mig. Jag kunde tala om för hjärnan vad jag skulle klara av. Jag hade med mig den här kunskapen inom min längdkarriär. En karriär som tog slut när jag gick på skidgymnasiet och fick en svår ryggskada efter en fallskärmsolycka.
Utan den mentala träningen hade jag aldrig varit där jag är idag. Den har hjälpt mig att ta mig tillbaka från bl.a. fyra ryggskador och andra tuffa händelser genom mitt liv. Genom mental träning har jag alltid vetat att jag tar mig tillbaka från det jag gått igenom, jag har känt en inre trygghet att jag klarar det jag vill.
Varför ska man då styrketräna mentalt?
För att lättare kunna nå sina mål och utmana och flytta sina mentala och fysiska gränser. För att vara bättre förberedd på oförutsedda situationer som uppstår. Det är de korta svaren och grunden till vad mental träning handlar om.
Jag jobbar mycket med mental resilience – som betyder förmåga till återhämtning efter skada/sjukdom/trauma och hur man hanterar kriser utan att slås ned. Det har forskats en del inom området, bl.a. på amerikanska soldater. De har tittat på hur väl de återhämtar sig efter att ha varit i krigsdrabbade zoner efter att ha tränat mentalt jämfört med ingen mental träning alls. Resultatet talar sitt tydliga språk, de som jobbat med mental träning för att förbereda sig på fasansfulla situationer har haft lättare att återhämta sig mentalt när de kommit hem igen.
Varför vill jag jobba som mental coach?
Jag älskar att se lyckan i ögonen på människor som jag hjälpt att övervinna sina egna mentala och fysiska spärrar! Om jag kan hjälpa andra människor att snabbare ta sig tillbaka efter skada eller sjukdom så har mina skador haft ett syfte. Att kunna hjälpa människor att växa, känna trygghet i sig själv och våga välja sina liv, det är min drivkraft.
Avslappning
Första steget i att lyckas med mental träning är avslappning. Det är svårare att ta till sig målbilder och visualiseringar och hålla fokus om man är stressad. Därför bjuder jag dig på en avslappningsfil där du kan lära dig en muskulär avslappning för att komma ner i varv.
Bäst är om du börjar att använda den hemma så att du lär dig avslappning i en lugn och avslappnad miljö. Efter lite träning så kan du använda den var som helst, när du pendlar till och från jobbet, på lunchen, när du sitter med tentaplugg och hjärnan kokar etc.
Som med all träning så får man bäst effekt av att göra det kontinuerligt och i det här fallet så riskerar du inga skador, överträning eller liknande, ju mer du tränar, desto bättre blir du på det.
Känner du att du behöver mer hjälp med målsättning, visualisering och att definiera dina mål så är du varmt välkommen att kontakta mig för mental coaching.
Må gott, Cattis!